Kalender hos Owl Barn

Här kan man göra sin egen ugglekalender!

Jag & Harry Potter

Vad gömmer sig här?
Jo, mitt kontor. Jag var rätt glad över att ha fått ett eget rum i gamla pannrummet, men det rummet blev inte långlivat. Maya flyttade ned och jag blev hänvisad till ett litet utrymme under trappan, precis som Harry Potter.
Fast jag är inte ledsen över det egentligen, jag insåg rätt snabbt att jag inte var i den fasen i mitt liv när jag hade tid för ett eget rum. Det blev mest att jag slängde in saker dit som jag skulle göra sen, imorgon, nästa vecka när jag hade mer tid. Eller aldrig. Så här är jag nu. Det funkar bra!








Utrymmet är i hallen så jag har stenkoll på vad som händer i köket, vardagsrummet, matrummet, även om jag sätter mig en kvart vi datorn. Bara så att ni vet, paltar.

Biscotti-bak

Ikväll bakar jag biscotti (mandelskorpor) det är första gången, även detta recept är från Monicas jul-boken. 



Deg med grovt hackad mandel, smör, ägg, socker, mjöl och bakpulver.



Var lite osäker, är ju ingen fullfjädrad husmoder som på förhand vet om allt blir förstört om man smörjer en plåt istället för att använda...



...bakplåtspapper. Endast kartongen kvar i lådan! Grrr. Sånt som händer om man har småstora paltar i huset som gillar att baka.



Tur att man har fina julklappsörhängen på sig då, så att man kan tygla sitt humör.



Tre längder rullas ut och skjuts in i ugnen.



Sen skär man på snedden. Det blir snyggt då.
Sen åker de in ugnen en andra gång på lägre temperatur för att torka och bli knapriga.



Mums!

Sillsallad med wasabi

Hade inlagd sill över och gjorde en ganska het sillsalladsvariant med wasabi, det stack i näsan när jag provsmakade, så i morgon lär den ju vara ännu stingigare.




Recept från Norbotten Kurirens C-magasin:
2 skalade äpplen
2 kokta potatisar
1 rödlök
10 hela rödbetor
(detta tärnas)
5-minuterssill, 1 ask
1,5 dl gräddfil
2 msk valfri senap
2-3 tsk wasabi
salt
dill
Rör ihop.

Cut Out + Keep


Kolla! Rock Star wristbands från Cut Out + KEEP, en sajt med massa kul beskrivningar på projekt. Hittade dit via Kafferepet.

Veckans husmoderstips no. 5


Ta ut månadens matkassa i kontanter, spara alla kvitton i en burk och se sen om din budget höll eller sprack. Min spricker rätt ofta, men inte lika brutalt som när jag bara drog kortet varje gång. Ty med kortet är det svårt att hålla koll på hur mycket man spenderar!

Pianopallens nya sits

Pianopall, även den från mormor. Tog bort den gamla slitna sitsen och mätte upp en ny skumgummirundel.

Klippte till en rund tygbit, ca 5 cm större runt om än skumgummirundeln. Tyget sicksackades,
sedan ställde jag pallen upp-och-ned,
... och så häftade jag runt om. Ett tips är att hålla tyget sträckt, men inte för sträckt för då blir det inte bra. Lagom är bäst!
Sådär! Jätteskön att slå ned rumpan på!

Köksgardin



Rutigt tyg över från köksstolarna och duk från loppis. Adderade rundstav och en list, det blev en gardin till köket. Och hur lång tid tog detta? Något halvår sådär, men när jag väl bestämt mig tog det bara någon timma. Äntligen har jag fixat den!




Fröken Prickigs julafton

Småpaltarna cirkulerade kring granen hela morgonen och blev väldigt ledsna när de inte fick röra paketen som låg under. Storasyster fick vara paketvakt till klockan 10:3o då...



tomten kom - äntligen!

Maya gjorde Maria Montazami-hår på mig med sin nya locktång, jag kände mig fin.

Här är vi hos pappa, vi har just öppnat "100-kronorsklappen" (alla köper EN klapp för ca 100 kronor som läggs i en säck sedan delas ett paket ut till var och en, jättekul och inte hysterisk konsumtion och alla får ett paket).





Sen spelade vi spel, "Helt Hysteriskt" det var första gången så det var lite förvirring kring reglerna, men så är det ju nästan alltid.


Syltade clementiner

Dessert till julafton: syltade clementiner. Jag skalade 9 clementiner och satte dem i en ren burk, kokade sedan upp en lag bestående av:
8 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl råsocker
kanel/kanelstänger
ingefära i skivor
vaniljstång
(det skulle vara stjärnanis och saffran i också men det hade inte jag men det blev bra ändå)
Till det åt vi glass (som jag hade tänkt göra själv, men köpte istället, var så jäkla trött att jag somnade med kläderna på natten mot julafton), vaniljglass och krossad chokladglass. Det var riktigt gott, men nästa gång tror jag att jag tar lite mindre socker och kanske sätter jag ned blodapelsiner istället?  Receptet är från Monicas jul av Monica Ahlberg, som är en jättefin och bra julkokbok!






Favoritpynt

Det här är ett av mina favoritpynt, en julkrubba i trä från Israel. Jag har fått den av min mormor och förr tyckte jag att den var rätt ful, men nu gillar jag den skarpt eftersom den är lite annorlunda och från "det heliga landet". Mina barn gillar den också, hoppas bara att den håller länge till kanske tills jag själv får barnbarn? Det skulle vara kul.


Rest-sticka




Ska sticka små strumpor av det här restgarnet tänkte jag, men fort går det inte! Min energi och inspiration har gått i ide. Inte konstigt kanske, temperaturen hållit sig kring minus 20 ett bra tag nu. Idag var det minus 24 när det var dags för dagis. Brrr.

Adele

Lyssna! Rolling in the deep


Fortsättning

Jag testade också att kakla igår, det var faktiskt riktigt roligt. Idag ska vi fortsätta, jag och Marko, eftersom vi inte blev färdiga i lördags (vi hade för lite kakel. Morr, en s.k. miss i kommunikationen oss emellan).
Jag gillar sånt här, lite lagom pilligt och kletigt.

Söndag men inte i Äppelviken

Kommer ihåg att jag för några år sedan skrev en arg och indignerad dikt(!) om ett inredningsreportage i Hus & Hem där en familj i Äppelviken julbakade. Jag blev störtirriterad på den polerade och skjortklädda pappan som bakade med sina ungar i lite lagom mjölstänkt förkläde. Jag pekade och visade för alla som råkade vara i närheten: "Titta här! Hah! Som att det är på riktigt! Säkert fotografen som puffat mjöl på honom! Och ingen förstod min upprördhet, ingen annan brydde sig.

Idag var det så hemma hos mig. Vi bakade. Jag och Marko gjorde degen tillsammans, han rörde och jag hällde. Sen jäste degen medan småbarnen sov. Sen bakade vi ut, jag och barnen, och Marko lagade mat och hjälpte oss med plåtarna. Så idylliskt! Sedan fikade vi också till skenet av två tända ljus i adventsstaken. Precis likadant som i tidningen. Fast utan skjorta och inte i Äppelviken. 

En perfekt söndag helt enkelt. Bortsett från det där lite ruttna päronet i fruktskålen då, som råkade komma med i bild. Attans!

Jag är hon

Idag: Marko & pappa ska höja bänkar och kakla. Vad gör jag? Springer runt och tar hand om barn och fixar käk, servar alltså. Som en riktig kvinna bör. Bara det blir kaklat kan jag vara hon.


GUL

Ett pausat projekt, men sen tog jag mig i kragen och gjorde färdigt (två gånger faktiskt eftersom Lova "hjälpte" mig lite med saxen när jag var färdig första gången). Beskrivning på hur man virkar en korg finns här.



Penslar med vävlim för att den ska bli stel och hålla formen.

Den virkade korgen passade perfekt på den upp-och-nedvända marängburken. Glöm inte att sätta plastfolie på burken så att den inte blir kladdig av limmet!

Två dygn senare är korgen stel och torr.

Den här gången har jag inte gjort något lock, så då ville jag sätta dit ett fint tyg istället. Jag ritade en rundel med marängburken som mall och la till en centimeter runt om. Sen mätte jag hur hög burken är och la till en centimeter där med + en centimeter på omkretsen.



Sen sydde jag ihop den rektangulära biten + sicksackade på kortsidan. Runt rundeln gjorde jag små hack med saxen i sömnsmånen, ett knep jag lärt mig av min faster som är slöjdfröken, annars blir det svårt att sy ihop rundeln med rektangeln.

Sen nålade jag ihop rundel och rektangel och sydde raksöm och sedan sicksack.

Testade om det passar (gjorde om detta flera gånger innan det blev bra).

Vek ned kanten på tyget och sydde med raksöm, nålade fast tyget i korgen. 

Sydde med små, osynliga stygn runt om.

Färdigt!







Knack, knack

Idag SKA jag knacka bort kökskaklet eftersom vi ska sätta upp nytt i helgen. Varför har jag dragit på detta så länge? 

Och trött är jag, var uppe alldeles för länge igår kväll såg flera avsnitt av Weeds. Precis som en unge ville jag inte stänga av, men mamman i mig vann till slut och jag släckte vid midnatt.



Bort med detta murriga svarta och bruna.





Sådärja.



Titta! Ett litet frimärke fanns bakom en list.

En liten grej

Ett litet pyssel som går fort, måla grillpinnar vita, stick fast flugsvampar.
Klart och betalt!





Halleluja

Trevligt med första december, har ätit (massor) med pepparkakor idag och sett på julkalendern och lyssnat på julsånger. Blir lugn av julsånger, när jag känner att nu stiger pulsen, I'm going bananas, då sätter jag på julmusik och så sjunger jag med.

En av de bästa är O helga natt med Jussi Björling. Lite otippat kanske? De här är också på min lista:
Fairytale of New York med The Pogues
Silent night, holy night, Mahalia Jackson
Hallelujah, Leonard Cohen

RSS 2.0