Mammoth

Har varit på bio ikväll med faster Sjökapten, vi såg Mammut av Lukas Moodyson och om man väntar sig en amerikansk "Tillsammans" så blir man besviken. Mammut är inte en film man skrattar till, man blir ledsen, förfärad och får magknip. Men den är bra! Ibland behöver vi bli påminda, få proportioner speciellt nu under finanskrisen. Det finns elände och så finns det elände.

HappyEn till bild, den här heter Happy!


Hejsan svejsan


Här är min bild som jag döpt till "hejsan svejsan". Den här katten började jag rita när jag gick i gymnasiet, jag tryckte också en tröja och lite tyg med katten. Sedan slutade jag rita överhuvudtaget, av någon anledning, kanske för att jag inte tyckte att jag var särskilt bra på det. Men nu har jag börjat igen. För ett tag sedan träffade jag en gammal vän (du vet vem du är) och hon påminde mig om katten. Bra idé! Tack för den! Det var kul att rita den, det är ju jag som uppfunnit den och då kan det ju inte bli fel:)

Stor & LitenMåste erkänna att jag är en härmapa. Det här är egentligen min Lilla Ms "stenfigurer", men de är så söta så jag ville också göra sådana. Men det är alltså Lilla M som är originalet.

Äntligen!

Frisk. Vad härligt det är när man är frisk och sig själv igen. Kanske behöver man vara krasslig ibland för att veta hur bra det är när man mår bra? I torsdags satte jag igång med mitt nya rörligare liv (haha). Jag promenerade nästan två timmar, kom hem, gjorde trettio situps och femton tjejarmhävningar (ni vet sådana när man står på knä istället för på fötterna). Ska det verkligen vara nödvändigt med armhävningar undrar en del kanske, men jag blev faktiskt en smula fundersam och orolig när jag märkte att det var jobbigt att krypa in under köksbordet och hämta Lilla L:s leksaker som hon envisas med att kasta ned. Armarna orkade knappt mig själv och då är det f-n illa!

Min pappa spelar badminton och jag tänkte att det skullle vara kul att prova och ett bra sätt att få upp sin kondition och ett tillfälle att umgås med pappsen, men han nappade inte. Han sa "du vet de är ganska proffsiga de som spelar så...." "jaha" svarade jag "men du då? Du är väl inget proffs? Jag kan ju spela med dig?" Han snirklade sig ur den här konverstaionen och jag vill inte fråga mer. Han tror säkert att jag är sämst i världen på badminton och det stämmer kanske för all del.

För att verkligen vara säker på att det här med träningen ska bli av har jag försökt engagera M. Tänkte att han kunde bli min personliga tränare, men han påstår att han inte törs? Nej, det blir nog helt enkelt så att jag får klara det på egen hand.

Målet? Komma i mina gamla jeans och orka krypa runt på knäna utan att armarna vibrerar av ansträngning!

säg ahhh...

 -aajjj, det gör ont i halsen! Måste nog gå till doktorn i morgon. Det är jobbigt att vara krasslig men, som den sjukling jag är, kan jag med gott samvete se TV och film i övermått. Mina favoriter just nu är:
Weeds - det bästa jag sett på länge. Alltid nya vändningar, alltid lika roligt, elakt (Celia Hodes), med smart dialog (Heylia) och spännande!
Cranford - raka motsatsen till Weeds. Gemytligt, romantiskt, roligt och snygga kostymer.
Lost in Austen - kanske inte i världsklass, men jag  är en Austen-nörd och därför ser jag allt som kan ha den minsta anknytning till den kära Jane. Hon var ett geni!


Host & snörvel

Ja, då var det även min tur att få influensan. M har haft den, Lilla L har varit febrig, Lilla M har ont i örat ch nu har jag ont i halsen och feber. Jag som tänkt börja motionera just den här veckan! Det får väl bli nästa vecka då. Nu har jag ju tid på mig att bli ännu mer motiverad...

Till råga på allt har jag blivit påprackad en mikrovågsugn av mormor Slottsfröken. Jag gillar inte mikrovågsugnar och är nog den enda jag vet som inte har en. För mig är det lite av en princip det här med mikron, dels är det mikrovågorna som är lite läskiga och sedan är det hela grejen att allt ska gå så himla fort alltid. Hur som helst påstår Slottsfröken att det är synd om M som inte får ha mikrovågsugn och nu har hon alltså bestämt sig för att ge honom sin gamla. Fy Slottsfröken!

Och egentligen, det där om att det skulle vara synd om M för att han inte har någon mikrovågsugn är bara trams. Det hela handlar om att Slottsfröken är pryltokig, hon vill ha en ny mikrovågsugn men kan inte förmå sig att slänga sin gamla, inte ens skänka den till Myrorna (det kanske är för besvärligt?) och då passar det ju väldigt bra att bära den en trappa upp. Ja, jag är irriterad på Slottsfröken. Hon är en som en liten ekorre som samlar inför en kommande lång vinter. Grejen är bara att ingen vinter kommer. Finns det en tom yta någonstans nog ska ni tro att den snarast fylls upp med ett antal "viktiga, livsnödvängiga, oumbärliga" saker. Varenda gång jag träffar Slottsfröken (och det är nästan varje dag det) så säger hon: "man ska aldrig slänga någonting, man vet aldrig när man kan behöva den igen!" och "du tänker väl inte slänga den där?"  Nuförtiden svarar jag inget när hon säger så, jag bara blänger på henne.

Nu är det i alla fall som det är med mikron, men jag har varnat M: om han missbrukar mikron och värmer min/barnens mat i den kommer jag att ta den raka vägen till tippen, bara så att han vet. Han svarade att då skulle han ta min lilla vita dator till tippen men både han och jag vet att det skulle han aldrig göra. Däremot skulle jag verkställa mitt hot.

Nu ska jag bädda ned mig i soffan och vänta på att M ska göra middag - viltskav och potatismos med lingonsylt, mmmm......


Jag & GardellOm ni missat att Jonas Gardell var "Vinter"-värd i Sveriges radio P1 på juldagen, råder jag er att gå in på SRs hemsida och lyssna på programmet, det var riktigt bra. Jag hörde det en natt helt nyligen när jag inte kunde sova. Han är speciell, herr Gardell, och jag gillar honom. Ni kan lyssna här.

Och bara för att Gardell är med i "Stjärnorna på slottet" så ser jag det också, på SVT play förstås i datorn. Tänkte att det var ett sånt där ointressant pensioprogram, för momor Slottsfröken var lyrisk när hon berättade om Cristina Schollin som höll i första programmet. Regeln säger nämligen att när Slottsfröken är salig drar jag öronen åt mig och intar en mycket skeptisk attityd. Men det var faktiskt bra (precis som Go´kväll också är ett trevligt program för medelålders - och mej)!

Ett annat program som jag också ser är "På spåret". Det är första året jag gör det, och jag antar att det är ytterligare ett tecken på att jag verkligen trätt in i vuxenheten... Dock kommer jag under inga som helst omständigheter att se "Allsång på Skansen" inom de närmaste fem åren  där går gränsen (tor jag).

Åter till Gardell: jag har faktiskt sett honom live här i Luleå på gamla Hermelin-skolan. Faster sjökapten bjöd med mig på en föreställning för något år sedan och det var en upplevelse. Jag hade pratat med en som sett honom tidigare och som varnade mig för att sitta längst fram i publiken, Gardell tyckte tydligen om att engagera första raden och jag är inte en sån person som ja, vill synas. Tyvärr var det precis vad Sjökaptenen hade gjort, alltså skaffat första raden-biljetter, och jag kände mig mycket orolig. Jag informerade henne om vad vi hade att vänta men hon var inte ett dugg orolig, nej hon skulle säkert gladerligen hoppat upp på scenen bredvid Gardell eller rent av puttat ned honom och tagit över och sjungit allsång med hela hopen. Men inte jag. Jag gör inte sånt.

Som tur var inriktade han sig på en lite yngre kille och det enda som hände var att jag fick lite Gardell-saliv på mej, men det var inte så farligt. Jag tyckte att föreställningen var jättebra men om jag någon gång ska gå på en till, ska jag sitta lååångt bak och känna mig avslappnad på behörigt avstånd från herr Jonas Gardell.

Jag tycker också om hans man, Mark Levengood. Vilket par!


Datasnillet

Man kan säga mycket bra saker om min käre partner, min levnadskamrat, min framtida make (om jag får bestämma), men bra på att fixa med datorer är han inte! Nu ikväll har jag känt mig ganska så redo att strypa honom, för alla våra fotografier, teckningar, recept, allt jag skrivit o.s.v. är fullständigt borta från datorns hårddisk. "Jag har inte gjort något! Jag bara... Men det kan väl inte vara det som..." Allt han sa började med de orden och jag ville bara gråta, men istället fräste och svor jag åt M. Nu hoppas jag på ett mirakel, vi ska testa med ett återställningsprogram och funkar inte det, så får vi skicka in datorn på restaurering. Det kostar väl runt 1000-lappen och roligare kan man ju ha för de pengarna. Som att gå ut och äta hela familjen och gå på bio...

Som vi gjort ikväll, fast utan bio, vi hade ju lilla L med oss. Allt var gott och trevligt och till desserten tog jag sherry (!). Jag tänkte att nu jäklar ska jag testa något som jag inte gjort förut och då får det bli det där tantdrickat. Först kände jag mig lite generad att jag skulle beställa det, men sen tänkte jag att jag skulle slå ett slag för alla sherrytanter och tanter överhuvudtaget. Det är inget fel med att vara tant! Jag utannonserade först för de vid bordet att "jag ska ta sherry!" för att se reaktionerna, liksom för att göra mig lite för-generad så att jag skulle slippa bli det när jag beställde på riktigt, men de sa inget specilellt. Sen när jag gjorde den riktiga beställningen till servitrisen så visste hon inte vad det var... hon såg frågande ut så jag sa "alltså drickat sherry..." "Eh, jaha... jag vet inte om vi har... har vi det?" Åååhh, det verkar som om ingen dricker sherry för jag fick läsa upp för henne ur menyn: "Sherrry A-nånting 6 cl 36 kronor" läste jag.

Jag tror att jag prövar något annat nästa gång, kanske någon god likör, eller whisky. Nu ska jag gå och lägga mig för jag är faktiskt trött för en gångs skull, och så ska jag be en liten bön om att jag får tillbaka alla fina bilder som fanns på datorn. Och vid första bästa tillfälle ska jag också köpa en extern hårddisk som jag ska gömma på ett säkert ställe för M. Nu har han DATORFÖRBUD!!

Godnatt.

LördagskvällDet här är vad jag gjort ikväll: sett på "Cranford" och stickat. M kom te och ett fat med apelsinbåtar och ananas och jag mådde som en prinsessa!

Nya möjliga projekt 2009

  • Kanske pröva en diet
  • Kanske börja träna snart
  • Kanske gå på seans

Ovanligt morgonpigg

Nej. Inte det, jag har inte somnat ännu bara. M snarkar, Lilla  L snusar på sin kudde och jag är klarvaken. Pling! Ibland har jag sådana här perioder, när jag helt enkelt inte kan sova. Sömnen vill inte infinna sig och då är det ingen idé att ligga kvar egentligen.

När jag har sådana här vakenperioder handlar det oftast om grubblerier. Jag ligger och funderar, tänker, filosoferar om livet. För det mesta handlar det om min eviga fråga: vad ska jag göra? Jag har så många idéer och jag känner hur de vill komma ut, men hur?

Ja, inte särskilt intressant egentligen. Men jag är inte mer spännande än så här...
Läste förresten en bra blogg nyss: Myltan

Bye 2008, hello 2009!

Kära vänner!
Det verkar råda viss osäkerhet om vem denna Fröken Prickig/FP är... Men det är ju jag!  Fröken Prickig var/är till för att pröva ett nytt litterärt ;) grepp. Ibland kan det vara bra att ha ett alter ego.

Hur som helst, det är ett nytt år! 2009, det brukade låta så långt fam i tiden, en evighet ,men nu är vi alltså här. Och 2008 är förbi och kommer aldrig åter. Mitt 2008 i backspegeln:
 
Jag började året på Kanarieöarna (vi var där jul och nyår), jag var nygravid och mådde konstant illa, allt luktade illa i detta främmande land och det enda vi åt var bacon. Dessutom trodde jag i en hel vecka på Kanarieöarna att jag var i Medelhavet (?). Jag hade inte riktigt kollat i atlasen vart jag skulle resa. När vi flög dit såg man flygrutten på en skärm i planet och jag undrade varför piloten gjorde en sån stor "omväg" över Biscayabukten? Men det var väl för att underlätta inflygningen tänkte jag. Eeeh. Jättesmart. Kanarieöarna ligger utanför Afrikas kust, närmare bestämt i höjd med landet Västsahara. Det blev jag pinsamt varse om när jag utbrast "ja då har man badat i Medelhavet då!" Faster Sjökapten tittade på mig och sa: "Du menar väl Atlanten?" Efter det följde en liten förklaring av de geografiska förhållandena som råder och så var det missförståndet utrett.

2008 var också det året jag svällde över alla bredder. Jag fick ballongföttter som jag inte kunde/ville kännas vid som mina egna. Det blev sommar och jag var hemma den mesta tiden. Det var trevligt för jag fick ha Lilla M riktigt för mig själv, den sista sommaren då jag bara hade ett barn (utanför magen). Ibland låg jag vaken mitt i natten och tittade på Lilla M och förundrades över hur fin hon var och hur fantastiskt lyckligt lottad jag var som fått just detta barn och undrade om jag skulle känna lika intensivt för det nya som låg och guppade i takt med mig där inne i magen. 

Mitt i sommaren var jag och Lilla M på släktträff i Norrköping, det var kul, men jag var stor och tjock och kände mig vedervärdig. Min egen mamma och bror kände inte igen mig i hotellkorridoren. Jag fick ropa efter dem att det var jag. Usch. Efter en lång sommar som aldrig riktigt kom i gång här uppe i norr blev det äntligen höst och jag väntade och väntade på min bebis - Lilla L - och så kom hon då, andra september och hon är verkligen helt fantastisk. Liten och mjuk och liksom ljusrosa var hon, nu är hon lite större och tjockare. Och ja, efter att Lilla L kommit till oss är inget riktigt sig likt. Vad som hänt sedan andra september vet jag inte så noga. Jag har mest varit hemma med Lilla L, sovit, försökt laga mat och sköta om resten av familjen och mig själv lite grann.

Karriärmässigt hände i princip ingenting 2008 så ur den synvinkeln var året mindre bra. Jag känner mig fortfarande förvirrad över åt vilket håll jag är på väg. Jag är likt en okontrollerad kompass över  Bermudatriangeln - typ. Men jag har idéer som jag vill genomföra, och hoppas att de inte bara är tramsiga luftslott som jag planerar. Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig och vakna till ett fräscht, lovande första januari 2009. Fantastiskt! Kanske är det det här året jag kommer på hur vad jag ska syssla med?
Sov Gott!


RSS 2.0