Twiggy: ursäkta, skulle jag säga!Allt var så genant, hur skulle hon nånsin kunna ta sig ur den här knipan? Twiggy kände sig tillintetgjord. Tydligen hade grannen berättat för sina kompisar om incidenten i tvättstugan. Hon gick till jobbet med tunga steg och hon kom inte i tid.

Ju mer Twiggy funderade på det, desto säkrare blev hon på att det bästa vore att be honom om ursäkt direkt efter jobbet. Hon repeterade hela vägen hem vad hon skulle säga och när hon öppnade dörren till huset kände hon sig redo. Eftersom  publik inte var att önska när hon levererade sitt förlåt öppnade hon försiktigt grannens brevinkast och lyssnade för att vara säker på att han var ensam. Inga ljud hördes och hon kikade nyfiket ned i öppningen, hon tyckte att hon såg någonting där... det var ett par fötter! Twiggy släppte luckan med en skräll och rusade upp för trappan.

Twiggy konstaterade att gårdagen inte gått som planerat och att det berodde på att hon inte alltid tänkte igenom vad hennes handlingar hade för konsekvenser. Allt detta med grannen upptog all hennes lediga tanketid och några dagdrömmerier om Tokyo hade det inte blivit på sistone. Mitt när hon stod och funderade fick hon syn på, ett vid det här laget, välkänt ansikte - hennes granne! Han var här igen och skulle låna böcker. Detta var ett utmärkt tillfälle att få prata med honom och den här gången skulle hon minsann expediera honom som hon aldrig hade expedierat förut. Men attans, där stod redan Kerstin med blipparen i högsta hugg, redo att fånga Twiggys byte.

- Kerstin! ljög Twiggy. Du har telefon, det är Lasse...

BOSCH bakar bästKitchen Aid i all ära, men ser ni en sån här gammal BOSCH på någon loppis, slå till! Den här har jag övertagit från mormor Slottsfröken och den fungerar finfint fast den minst har trettiofem år på nacken.

Fin-väder

Hej!
Fint Norrlandsväder i helgen, hav, eld och korvgrillning, (tyvärr) en köpt pistage-längd och sooool.Gå framåt och du kommer till Luleå - om ett tag.Lilla M vill inte ha mössa - det är ju nästan sommar!Lilla L och Malin diskuterar det fina vädret...

I ♥ Smularen

Se, detta hade jag glömt/förträngt: att bebisar innebär permanent smuligt golv. Tittar man under vårt köksbord ser man en hel festmåltid för hela familjen. Ingen behöver gå hungrig! 

Rutan Randan & Prickan


Lucky me!Nytt motiv: FlowersHar suttit och ritat på kvällarna, tack och lov för inspelningsbar boxer, då fastnar man inte framför TV:n!

Earth Hour 2009

Det här är värt att uppmärksammas: lördag 28 mars mellan 20:30 och 21:30 kan du vara med och påverka vår planets klimat genom att släcka ljuset. Detta är en manifestation som miljontals människor runt jorden kommer att delta i. Gå in här och anmäl dig!

Helg: sport & film

Ja, inte blev det mycket vila den här helgen: har knappt varit hemma känns det som. Lilla M har haft basketcup och M har agerat domare. Puh! Tur att det är över. Fast jag måste erkänna att det är lite kul att se på när alla duktiga småtjejer kämpar om bollen och blir glada när de vinner och ibland ledsna när de inte vinner. Lilla M:s lag vann silvermedalj och hon var nog gladast och stoltast av alla över den. Nu hänger den bredvid hennes säng, så att hon kan se den så fort hon vaknar.

Har sett två bra filmer på sistone: Patrik 1,5 och Frozen river.

Patrik 1,5 handlar om ett homopar som vill adoptera ett barn, de tror att de ska få en ett-och-ett-halvt-åring, men ett kommatecken har hamnat fel och istället får de en 15-årig homofobisk ligist. Trodde att de skulle vara komedi rakt igenom, upplägget kändes så, men jag fällde också några tårar. Fokus låg inte direkt på att föräldrarna var homosexuella, utan de svårigheter i relationer som kan uppstå när man får ett (stort) barn. Vi gillade den allihop! Bästa kommentar från lilla M: "Titta där är Dolly Party!" (där hon hänger inramad på väggen).

Frozen River tävlade i den alternativa filmfestivalen Sundance och vann pris där, vilket är helt förståeligt. Filmen handlar om två kvinnor som lever i Mohawk-land, ett indianreservat där finanskrisen antagligen är permanent. Den ena kvinnan är vit med två barn och i desperat behov av ett nytt hus. Den andra är indian och bor i en liten, liten husvagn i skogen, hennes barn har hennes svärmor stulit av henne och lika bra är kanske det eftersom hon ändå inte kan ta hand om honom, så som hon lever. Dessa två kvinnor, som inte alls är på god fot med varandra börjar smuggla människor över en frusen flod och ibland är det så nagelbitande och kvävande att jag känner att jag inte orkar titta, men det gör jag ju ändå eftersom jag vill veta hur det ska sluta!

0901.film.frozen-river.jpg

Twiggy: nedrans!Twiggy slängde igen dörren och låste, hon var sen till jobbet på biblioteket och tog trapporna med snabba steg. Plötsligt hörde hon röster i trappuppången och hon stannade upp. Hon bad en bön om att det inte skulle vara hennes granne, hon stod i trappavsatsen precis ovanför hans dörr och hon skulle inte hinna tillbaka upp utan att bli sedd. Hon stod som paralyserad när hennes misstanke bekräftades, grannen med två vänner i släptåg uppenbarade sig. De pratade högljutt, skrattade, prasslade med matkassar och klirrade med Systempåsar. Det såg ut som om de skulle ha fest, att de skulle äta gott och dricka vin.

Grannen halade fram sina nycklar ur fickan och skulle just låsa upp när han fick se Twiggy stå fastfrusen några trappsteg upp. Också grannens vänner vände sina blickar uppåt. Alla tre tittade på Twiggy och för en sekund hände ingenting. Sen löstes Twiggy ur sitt förlamade tillstånd, hon pressade fram ett "hej" som lät mer som ett krax och smet förbi trion. Hon skyndade sig ned för trappen, men innan hon hann ut hörde hon hur en av vännerna frågade: "var det hon?"

Cia: Det som göms i dun...

Innan Cia lämnade affären ryckte hon loss ett telefonnummer från det cerisefärgade anslaget, hon log för sig själv och satte lappen i innerfickan på dunjackan och vandrade hemåt. När hon låste upp stod Sillen alldeles innanför dörren, han gav henne ett glatt och välkomnande jamande och strök sig mot hennes ben.  Han hoppade framför hennes fötter när hon gick mot köket för att göra i ordning deras fredagsmys.


När Cia vaknade nästa morgon sken solen och när hon steg ut utanför sin ytterdörr kände hon att dunjackan var alldeles för varm, hon vände tillbaka in och bytte jacka. Dunjackan hängde hon in i garderoben: "vi ses nästa vinter" sa hon till den och stängde dörren. Den cerisefärgade lappen med telefonnumret hade hon glömt, den skulle hon inte återse förrän hon tog fram sin tjocka vinterjacka många månader bort.


På Vassa Klacken var det rätt lugnt, några kunder kom förstås och en del skor bytte ägare, men annars hände inte mycket. Frampå eftermiddagen kom Cias bror förbi. Han berättade om en underlig och faktiskt lite lustig incident han haft i tvättstugan med sin granne samma morgon. Cia skrattade, men hennes bror tyckte det var mindre roligt. Han var uppriktigt sagt lite sårad över grannens framfart, han förstod inte vad han hade gjort för att hon skulle vara så otrevlig. Dessutom hade grannen, som hette Twiggy och jobbade på biblioteket, struntat i att betjäna honom när han skulle låna böcker till sin matlagningskurs. Allt detta hade rubbat honom totalt, han kände noll inspiration och kunde inte komma på något bra upplägg för kursen som skulle börja nästa onsdag.


Trööött!

Är det våren?
Ljuset?
Att solen värmer?

Jag är så trött att jag skulle vilja tuppa av och sova ett helt dygn, kanske skulle jag bli pigg igen? Hoppas det går över snart...

Twiggy: Ett misstag händer så lättNär Twiggy vaknade kände hon sig utvilad och glad, det var helg och hon var ledig. Inga böcker att sortera, inga besökare att behöva vara trevlig mot, ingen Kerstin. Hon gick upp och gjorde frukost, satt länge och åt, läste Kultursidorna i DN. Ikväll skulle teateruppsättningen av "Doktor Glas" med Krister Henriksson i huvudrollen visas på TV, den skulle hon nog se. Men innan hon gjorde något annat skulle hon tvätta, hon hade bokat tid klockan elva.

Efter frukosten tog hon tvättkorgen och bar den nedför trapporna. Hon låste upp tvättstugedörren, klev in men blev ståendes, villrådig. Någon tvättade redan kläder i de två maskinerna. Plötsligt såg hon ett plagg hon tyckte sig vara bekant med snurra runt innanför luckan och villrådigheten var med ens borta. Hon tömde maskinerna på vatten och väntade tills två ljudliga "klick" hördes. Då öppnade hon luckorna och slängde de blöta kläderna på golvet och satte in sina egna istället, hällde i tvätt- och sköljmedel och startade dem igen. Sådärja!
- Vad gör du? hördes en förvånad röst bakom henne. Twiggy snodde runt och stirrade argsint på ansiktet framför sig.
- Vad ser det ut som? svarade hon vresigt och trängde sig förbi inkräktaren och lämnade tvättstugan.

Uppe i sin lägenhet tyckte Twiggy att hon dragit en gräns, satt ner foten. Nu skulle hon nog bli lämnad ifred, hon hade tydligt visat vad hon tyckte om honom och hans tilltag. Bra gjort! Nu ringde telefonen, det var Twiggys mamma som ville äta lunch med henne nästföljande vecka:
- Vänta lite så ska jag se hur jag jobbar, sa Twiggy. Hon bläddrade fram i kalendern, men stannade vid Söndag 28 februari... och läste i rutan:
- Tvättid... Det var inte förrän imorgon hon hade bokat tvättstugan. Så genant! Hon hade tagit fel på dag. Sen spelade hon upp för sin inre syn vad hon för alldeles en liten stund sedan gjort. Twiggy kved och började nästan gråta, hon skulle vara tvungen att be om ursäkt.

Sleepy


Twiggy: bokskorNär Kerstin kom tillbaka från sin friskvårdstimme var hon fortfarande sur och sa inte ett ord till Twiggy resten av dagen, vilket absolut inte gjorde något - tvärtom. Det var skönt med tystnad och det gav henne massor av utrymme att göra det hon gillade bäst: dagdrömma.

Den natten drömde Twiggy att hon försökte springa längs en gata i Tokyo, men att hon hela tiden fastnade i rosa tuggummi. Hon bar Kerstins gröna sportjacka och istället för vanliga skor hade hon höga geishaskor gjorda av böcker. Hon försökte hinna ifatt en reflex som dinglade i fjärran.


Twiggy blir ansatt av frågor- Såg du? viskade Kerstin.
- Vadå? Bubblan? undrade Twiggy.
- Neej, han killen som var här nyss! Såg du inte?
- Nej. Vadå?
Kerstin himlade med ögonen.
- Jag vet att du såg honom! Du låtsades bara läsa, vem är han?

Kerstin tittade ingående på Twiggy, granskade henne uppifrån och ned, la huvudet på sned och sa uppfordrande:
- Berätta!
- Jag känner honom inte, sa jag ju. Har du inget bättre för dig - som att jobba? fräste Twiggy.
- Du är skittråkig, vet du det? Som en gammal skalbagge som bara vill sitta och glo i någon gammal, knastertorr bok! Nu ska jag ha friskvårdstimme. Vi syns!

Kerstin stängde dragkedjan till sin gröna sportjacka, blåste en ny stor bubbla och marscherade ut.
RSS 2.0