Fröken Prickigs nya adressJag flyttar! Häng med vettja till frokenprickig.se


Fröken Präktig stickarDen här strumpan borde vara färdig nu, dock har hälen orsakat mig ett oräkneligt antal bekymmer så här dags. Jag önskade innerligt att jag hade Faster Slöjdfrökens enkla recept på hälar kvar, och se det hade jag! I en pärm var det. Ordentligt nedstoppat i en plastficka. Då blir jag så stolt över mig själv, tänk att jag är så ordentlig! Det finns hopp för mig i alla fall.

Och bevisligen: präktighet lönar sig, för nu är hälen klar!

ÄngelnFrån förra veckan när jag gjorde strumpboxar med en ängels tålamod. Man kan se detta som att få två flugor i en smäll: få något kreativt gjort och samtidigt massage. Inte illa!

Husmoderstips no.12

Här en sunkig flaska från dagen vi gick vilse i skogen i Vanås Slottspark, behåller den som ett minne. Dock vill jag inte ha gegget som är i den.Häller i ris.Skakar litet tag.Ja, det funkar ganska bra faktiskt! Lärde mig det här, hos Chez Larsson.

Millimojan

Mia Öhrn

Hittade till kokboksförfattaren Mia Öhrns fina hemsida eftersom jag blev nyfiken på hennes bok Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk. Det finns någon i min närhet som skulle bli glad över boken, tror jag. Hursomhelst, hemsidan innehåller recept och väldigt fina och söta bilder, så söta att man bara behöver titta på dem för att få sitt dagliga sockerbehov tillfredsställt! Kolla själv.


Fint från skogenBukett från farmor, tillsammans med tisdagsmiddagen med efterrätt. Och nej, jag ger inte bort farmor. My precioussss.

DIY: Hylla i hallenEtt outnyttjat utrymme, under den lågt hängande hatthyllan (inbyggda skåp ovanför är anledningen), ett skoställ blir för högt, kapporna kommer hänga på skorna, det blir bara irriterande och opraktiskt. Men, en hylla kan man ju ha.Spillbit av MDF, tre stycken 45 mm brädor, 2 korta och 1 lång. Färg som blev över när vi målade här och här.Tadaaa! Och nä, vi har inte listat, please ignore!

Att få lätta på trycket- Får man säga hmmmm? säger Lova.
- Ja, det får man. Men vad får man inte säga då?
- Jäklar!
- Mmmm, något mer?
- Fy fan... får man inte säga.
- Nä det får man ju inte heller.

Det kan vara skönt att få lätta på trycket ibland.


Drottningen av Zuleikatårtor
Till botten:
4 äggvitor vispas till hårt skum,
vänd ned 125 g strösocker, vispa lite till,
vänd ned 100 g mald sötmandel (helst mald i gammal mandelkvarn, det blir bäst så säger farmor.
Häll över i en springform och grädda 175° i ca 35-40 minuter.


Kräm:
Ta sedan äggulorna som blev över,
vänd ned 70 g socker
samt 70 g smör och
rör ihop med 2 dl grädde, rör tills det sjuder.Låt  sedan krämen svalna, innan du breder ut den över tårtbotten.Spritsa 2 dl grädde så snyggt du kan!Vi räknade ut att farmor bakat massor och då menar jag massor som mellan 500 och 1000 (!) tårtor genom åren, och nej, hon är inte konditor, bara en helt vanlig dam, som bakar tårtor.

Men vem har då gett namn åt tårtan? Kanske den här Zuleika?

CameroidCameroid + din webbkamera= Kul!

Svart och varmt

Det börjar bli höst i luften och jag behöver nya strumpor till mina (alltid) kalla fötter.

Sånt som är trevligt

En kräftskiva är aldrig fel! Laga mat, smaka av och sedan äta med kompisarna.Det här åt vi:
·Kräftor så klart
·Romröra
·Hembakade baguetter
·Aioli
·Västerbottenostpaj
·Kall laxpaj
·Sallad med grapefrukt
·Öl/cider/vin
·Dill- och citronsnaps
·Marängtårta till efterrätt


Kräftfiske 2011

I år var vädret hyfsat, lite kallt i luften men ändå lika trevligt som förra året!Lämpliga kräftfiskeskor.Söt kräfthund.Kräftinspektion.Storkräftfiskare.Kräftlektion.


Kräftor.Kräfthjälten.Modig kräfthållare.På väg mot vittjning.Eld.

Olika nyanser av blå

Man kan inte annat än att känna tacksamhet en sån här kräftfiskekväll.


Filmtips: Vem?Vem? Helt jättebra DVD för de minsta!

Boktips: Inred lantligt på ditt eget sätt : bohemiskt, industriellt, elegant, shabby chic

Blev glatt överraskad av den här boken, Inred lantligt på ditt eget sätt : bohemiskt, industriellt, elegant, shabby chic av Anna Örnberg (ganska lång titel), i den fanns det många skojiga idéer och beskrivningar på saker man kan göra själv och så klart jättefina bilder. Köp eller låna på biblo!


Sytt: Mjuk strumplådaBörjade med att göra en mall av tidningspapper, måtten är följande:

bottenplattan är 16x20 cm
kortsidornas väggar är 16x16 cm
långsidornas väggar är 16x20 cm

Innertygets höjdmått fick en extra centimeter, alltså 16x17 cm respektive 20x17 cm.Ritade sedan av mallen på baksidan av vaxduken som ska vara på utsidan av lådan och klippte ut,det belv som ett kryss.Sen sydde jag ihop kryssets sidor, alltså varje vinkel syddes ihop med en raksöm på tygets avigsida.Sen vändes vaxdukstyget rätt.Till insidan använde jag stuvbitar och kunde därför inte klippa det i ett helt stycke, utan klippte till bitar som jag sydde ihop efter samma princip som krysset av vaxdukstyg, och vände rätt. Gillar rutigt tyg, det är fint och så är det lätt att följa ränderna när man klipper och syr.Nu är de båda delarna färdiga och då nålas de mot varandra, rät sida mot rät sida, ska erkänna att jag verkligen fick fundera på om de här blev rätt, men det blev det!


Sen syddes en söm nästan hela vägen runt, lämnade en iten öppning för att kunna vända allt rätt,...och sen sydde jag den sista biten med nål och tråd.
Tips: dra ur tråden och sy med maskinen den sista biten där man syr för hand så att det blir hål i vaxduken, då är det lättare att få igenom nålen sedan.Sådär. Nu är de mjuka strumplådorna färdiga. Easy-peasy.

Jag vill säga...

TACK! För alla gratulationer, det är underbart att bli uppmärksammad!Det här är mina ringar, ja jag hade ingen förlovningsring sen tidigare, men ville ändå ha två eftersom jag tyckte det var snyggast. Vi säger att den ena ringen är en morgongåva, som jag fick två dagar senare eftersom det var lördagsstängt hos guldsmeden när vi gifte oss.

OK, nu lämnar vi bröllopspratet och går vidare...

Alltid på en tisdagMat av farmor på tisdagar, efterrätt uteblir undantagsvis. Här rulltårtebakelse med nyplockade bär.

FinBlommor som vi fick av min pappa.

Stadshuset klockan 13Igår gifte vi oss, Marko och jag. Det var på tiden! Så nu är jag ingen fröken längre egentligen, utan fru.

Schsssss...Tycker om sådana där tysta, svala sommarmorgnar. Barnen ser på TV (de minsta i alla fall) och man kan tassa runt och göra lite viktiga saker. Sätta på en tvätt, vika kläder, göra frukost och sen ut i det fina vädret.

Bara på dagen

Först läsa några kapitel, sedan en tupplur. Ahhh så skönt!


Läser Paganinikontraktet, men bara på dagen eller om Marko ligger bredvid, annars kan jag inte sova...

Pretty babyMaya.

Egen regnbåge

Har en egen regnbåge, eller virkade galgöverdrag, inte nödvändigt överhuvudtaget, men kul!Tidigare har jag gjort en smyckesgalge, den är här.

RSS 2.0