Pappas vante

Äntligen! Vad svårt det var att färdigställa pappas födelsedagsvante, men nu är de färdiga och han tog dem med sig hem igår kväll. Bra, nu kan jag stryka dem från min att-göra-lista.De blev inte som jag hade tänkt mig garnet räckte inte och jag fick skarva med ett annat grönt, men de är i vart fall funktionsdugliga. Det kanske var för att färgen var så oinspirerande som de tog så lång tid att göra?

Söndagsglass


Så var den här veckan över. Markerade det med Mayas hemgjorda jordgubbsglass. Mums!

Fröken "Kejsarinnan" Prickig

Sitter med skoluppgifter och tog en ny sorts paus, tarotpaus kallas den. Det här kortet är jag, vilket är du? Testa här.

Beauty, happiness, pleasure, success, luxury, dissipation.

The Empress is associated with Venus, the feminine planet, so it represents, beauty, charm, pleasure, luxury, and delight. You may be good at home decorating, art or anything to do with making things beautiful.

The Empress is a creator, be it creation of life, of romance, of art or business. While the Magician is the primal spark, the idea made real, and the High Priestess is the one who gives the idea a form, the Empress is the womb where it gestates and grows till it is ready to be born. This is why her symbol is Venus, goddess of beautiful things as well as love. Even so, the Empress is more Demeter, goddess of abundance, then sensual Venus. She is the giver of Earthly gifts, yet at the same time, she can, in anger withhold, as Demeter did when her daughter, Persephone, was kidnapped. In fury and grief, she kept the Earth barren till her child was returned to her.


Lackpaus

Man blir trött av att läsa och tänka och försöka förstå.Vad gör man då? Jo, man tar en paus och målar naglarna. Sen kan man läsa ett tag till.

Två små

Två små burkar, penslas med vävlim.

De får torka över natten.

Färdiga! Till hårsnoddar och hårnålar.

*Tack till alla som ger mig sina gamla konserver så jag slipper gräva i metallcontainern på Återvinnigsstationen*


Soppa på reanKöpt på bokrean idag, hade ingen soppbok, så den här passar bra. Varm soppa en kall dag är perfekt, för kallt är det minsann.Det är IS på insidan av fönstret, i sommar ska vi byta ut det, ett måste.Stackars lönnträd! Så snön hänger på dig.

Lätt lunch

Äter helst något med ägg till lunch, i dag blev det äggröra (med grädde), keso, avokado, paprika gurka och rödlök. Enkelt och gott!
Gul & Grönt

Hämtade nya bilder från tryckeriet, det var de jag gjort efter gamla bokmärken:


Peace-märket var inte på bokmärket, men jag la dit det för jag gillar budskapet!

I början av en kudde

Mitt andra mormorsruteprojekt är en kudde till vardagsrummet. Här använder jag ett grövre garn än till dockfilten och då går det givetvis fortare (vilket är roligare). 
I lördags fick jag ihop många rutor då jag inte orkade göra så mycket annat. Jag satt och snörvlade och virkade vid köksbordet och senare på kvällen framför TV:n, men pausade och lade ned virken när Downton Abbey började.

I mitt huvud staplas nu projekt på varandra, sånt som jag vill göra i virkväg. På bordet staplar jag rutor, likt ett våffel- eller plättberg!

Tävling: vinn en sjal


...fast inte här utan: Här kan man vinna en fin sjal!

Tidsfördriv

Kan säga att förra veckan inte gick enligt mina planer. Måndag kväll började kräkrejset, barnen avlöste varndra och sista kräkningen var fredag morgon. På det har det runnit snor och hostats. Idag känner jag att vi alla (hoppas hoppas) är på bättringsvägen. Har virkat mormorsrutor som tidsfördriv, små och stora, till två olika projekt. De här ska bli en filt till Marko Docka (alltså Lovas docka som heter som hennes pappa + docka i efternamn).

List

Vi fick lite eld i baken när fler och fler remsor från tapeterna låg och skräpade lite varstans, Så klart Lova som varit i farten, hon kan nog helt enkelt inte låta bli att riva lite, lite och så  - RITSCH -  så blev det en lite större bit än hon hade tänkt...

Fast det är ändå bra på något sätt, om hon inte hade rivit i tapetrna vet man aldrig hur länge det skulle ha tagit att få dit listerna. Ja, jag är positiv, det ska man va'!

Se så fiiiiiint!

Rutor


Här är vad jag hittills åstadkommit på mormorsrutfronten.

Drömfångare


Har drömt mycket på sistone och vaknar ofta med en känsla av att drömmen ville säga mig något. Har lånat en drömbok (som är jätteintressant att läsa), papper och penna finns på nattduksbordet samt en pannlampa för att slippa väcka den som sover bredvid (för det mesta minst ett barn) genom att tända sänglampan när jag ska skriva.

Galen i garn

Har börjat virka momorsrutor igår, medan jag höll ett öga på Lova som har magsjuka (jippi). Blev så inspirerad av boken Galen i garn av Susanna Zacke och Sania Hedengren. Jättefina bilder och lättläst.

Ni skulle bara veta hur många projekt jag hunnit planera medan jag legat som på nålar inför nästa kräkkaskad. Marko undrade igår kväll om jag kände mig dålig också? Svårt att säga, svarade jag, eftersom man bara behöver nämna ordet magsjuka så tror jag att jag har det...


bild från CDON.se

Min present

Fick den i morse av barnen, såklart min nya favoritmugg!

Kärlek

Aaaah! kom just in från den friska luften ute, 30 minus idag. Härligt! Tänkte bekämpa kylan med glatt humör (det går så där) men jag kan önska er alla glad kärleksfylld dag i alla fall!


Hjärta på tråd

En annan variant av hjärta, fast på tråd:
 • klipp lika stora hjärtan, jag tog fyra stycken
 • lägg de på varndra och sy en söm mitten, börja från spetsen
 • dra tråden ur symaskinen lite längre och knyt en knut
 • häng upp

Hjärta på pinne

Har gjort ett litet hjärtpyssel, idén hittade jag hos How About Orange, där var det en girlang. Jag har gjort på blompinnar.
 • Klippte mallar av lite styvare papper, sen tog jag det fina pappret (som jag fått av en vän), ritade av mallarna och klippte flera hjärtan.
 • sen vek jag hjärtanen på mitten och la de ovanpå varandra, från de minsta överst till de största längst bak
 • också sydde jag med rosa tråd, vek sedan upp hjärtbladen så att de inte bara skulle ligga i platta lager
 • limmade fast en blompinne på baksidan, med hjälp av en bit av det rosa hjärtpappret
 • ...och så ner i blomkrukan!

Vitt fodral

Idag: strålande sol och 27,4 minusgrader. Jag bryr mig inte ens längre, temperaturen är som den är, inne är det relativt varmt i alla fall. Här har en blomma fått ny outfit i alla fall. Blomman står i stor konservburk (persikohalvor).


Bra är inte dåligt

Är det fult att ha det bra? Nej, svarar väl de flesta. Ändå känner jag att jag måste förbereda en lämplig förklaring när jag badade och läste typofrafi samtidigt. Om någon skulle komma skulle jag ropa genom badrumsdörren att jag "faktsikt läser - typografi". Så löjligt! Varför håller jag på så där?


Det är mycket seriösare att plågas under inlärning. Eller?

Det goda med det mindre goda

Är det majskris i världen? Fanns ingen fryst majs på någon av matbutikerna, fick köpa på burk. Först tänkte jag skippa konservmajsen, men sen kom jag på att jag skulle kunna leva med den lite mindre goda smaken för att få en konservburk med "flärp-lock". Majskonserven har ju lite andra proportioner än till exempel krossad tomat och omväxling förnöjer vet ni.


Solstuds

Studsade till när jag öppnade dörren till vårt badrum - av solen! Fick en omedelbar känsloimpuls av att det kanske, möjligtvis, om några månader kommer att vara vår här. Det gjorde mig glad. Jag kunde någon sekund komma ihåg hur en solig sommarmorgon känns.


Veckans husmoderstips no. 11

Delegera! En husmoder behöver inte klara allt själv, be någon hjälpa till. I vår familj har Maya, som är 11, spikade uppgifter:
 • tömma diskmaskinen
 • gå med tomma förpackningar och tidningar till återvinningsstationen
 • klippa gräset
När jag bodde hemma var jag tvungen att hjälpa till med en massa saker, vilket jag surade över då, men så här i efterhand är jag tacksam att jag fick lära mig. Så jag tänker på det när Maya morrar över sina uppdrag. Bilden föregicks av ett högljutt ÅÅÅÅHHHHHH!!! Jag har inte tiiiiid!

Lilla hemhjälpens mungipor pekar strax uppåt igen.

At Mayas place

Maya bor i det som tidigare var mitt arbetsrum i några månader (nu är jag ju som Harry Potter, stationerad under trappan).

Det är ett långsmalt rum, med en murstock i mitten.
Om man tittar ut ser man baksidan av vår trädgård och garageväggen, som är rosa(!).

Murstocken gör det lite svårmöblerat, men ombonat också på sätt och vis.

Virkade pennmuggar på en bricka, det är lätt att dammtorka då. Lyft på brickan och torka istället för att lyfta på en mängd pryttlar, det spar tid! Se där, ett husmoderstips helt appropå.

Ska också skaffa en anslagstavla till under trappan och hänga upp trevliga saker.

Dörren är målad med tavelkritfärg, trodde Maya skulle klottra för fulla muggar, men icke. Hon vill bara ha den svart.

Hello Kitty, Hello Kitty, Hello Kitty upphöjt till tio överallt.


Även fast elvaåringar inte har så många leksaker, har de ofta många andra grejer. Onödigt och nödigt om vart annat.

Törnmarko

Hade en liten hektisk vecka, nu när jag inte är föräldraledig längre ska jag försöka komma in i nya rutiner och de är så att säga inte på plats än och då blev det lite rörigt.

En ny rutin blir fredagsstädning. Tidigare har jag städat på måndagar, tyckte det var bäst så för då fick jag ha min ordning ända tills Marko kom hem på fredagarna. Veckosluten var det liksom ingen idé att städa, det blev stökigt så fort han satte sin fot innanför dörren. Jag har undrat hur han bär sig åt för att få "en-bomb-har-briserat-känsla hemma hos oss så snabbt? Nu vet jag och så här går det till:

Lova nyper sig med en tång och har bäddat om Marko med både Lego och dockhus.

Aaah! Sleeping Beauty är påkommen... och förlåten.
Dröm en liten dröm

Lite godnatt-musik: The Mamas & The Papas - Dream a little dream of me


Tanke kräver nötter

Har köpt hem nötter eftersom jag vet att jag kommer att äta kakor annars när jag sitter och tänker och läser och ritar. Man blir faktiskt hungrig av att tänka, tro det eller ej. Dessutom har jag märkt att jag lätt glömmer vad klockan är, helt plötsligt är lunchen för länge sedan passerad utan att jag ätit något. Så idag blev det smoothie, nötter och en smörgås. Inte så bra. Imorgon ställer jag in lunchalarmet, precis som Skalman.
Igår var jag förresten till tandläkaren med Milli för information - gäsp - det var idel förmaningar om sockerberoende, russin, juice, frukt och så vidare. Tandläkaren visade ett block med inplastade bilder samtidigt som hon varnade för ätandets alla faror. Och jag började fundera över hur många gånger hon bläddrat i den där mappen? Jag kände igen en juiceflaska som fanns när jag var barn (jag är 31), flaskan var i glas med skruvkork i metall, sådana ser man sällan numera. Ska hon inte uppdatera blocket, tänkte jag, uppdatera sig överhuvudtaget, slänga in lite psykologi i det hela? Klockan var dessutom åtta på morgonen.
Jag tror nämligen inte på att vara socker-purtian, jag tror det får motsatt effekt, speciellt på barn. Och jag gillar frukt och juice. Men jag tror på att vara måttfull, med måttan inkluderad!

Fast rättvis ska man vara och två nya saker tog jag till mig:
 1. det är inget socker (!) i smörgåsrån
 2. om barnet ligger ned är det lättare att borsta och se tänderna. Vi gjorde så i morse och det var ett bra sätt.

  Se, här står jag och trotsar det mesta tandläkaren varnade mig för igår. FY!

Tupera mera

Vill du lära dig att göra en tuperad lugg? Kolla på Mayas blogg då! Ibland är det jobbigt att vara förälder men det är också alldeles alldeles underbart, idag var det det när jag läste hennes inlägg!


Veckans husmoderstips no. 10

Tänkte baka banankaka idag men har bara obruna bananer (alltså ej övermogna). Då får man göra två saker:
1. lägga bananerna tillsammans med annan frukts ovän numero uno - äpplen - som släpper ut en gas som gör annan frukt övermogen fort.
2. Sen väntar man, kanske till nästa dag, men det gör nog inte så mycket för jag vill säkert baka då med.

RSS 2.0