Nyhet

Nyhet: nu är jag officiellt inte föräldraledig längre. Barnen är på dagis och skola och jag studerar! Nej, jag håller inte på med min nästan-färdiga-lärarexamen, utan något helt annat och framför allt roligt: jag läser Webdesign och Grafisk design på distans och jag kan inte annat säga än att det gör mig lycklig!

Och så känns det lite märkligt att äta lunch solokvist, bläddra i tidningen utan att lyssna med ett öra hela tiden om någon vaknat eller trillat eller hittat på något annat. En glad och lite märklig dag.
Kom på att jag kan sitta i soffan och dricka te och läsa. Fantastiskt! Nu kanske en del tror att jag blivit snurrig, men jag har varit föräldraledig så länge nu att den här känslan av att bara vara jag är som ny för mig. Så ni får ha överseende med mina mäklig-lyckokänsla-utbrott.

Fodral av galaktiska mått

Min mamma önskade sig blott en sak till födelsedagspresent: ett fodral till sin telefon/läsplatta, har börjat men vi får se hur det blir. Kan inte testa den medan jag virkar eftersom hon bor så sabla långt borta. Och inte känner jag någon som äger en likadan. Kanske skulle jag åka till stan och smygtesta fodralet i en butik? Nä, det skulle kännas märkligt...

Degigt

När jag var liten gjorde mamma playdoh-deg till mig ofta, märkligt nog har jag aldrig gjort det till Maya, kanske för att hon inte gillade att baka när hon var liten? Småpaltarna gillar det i alla fall! Och allt som får dem att vara relativt stilla en stund på en plats är bra.

Nu börjar vi:
2 dl salt
5 dl mjöl
2 msk citronsyra
5 dl hett vatten
2 msk olja
karamellfärg, vi tog gul

Jag har en Kitchen Aid, Marko heter han.

Nej, nej inte äta!
Mustascher är Mayas grej.
Söndag hos mig

Söndagar har blivit köksdag, vi lagar mat och bakar inför veckan som kommer. Tyckte först inte att det var så kul, men desto roligare är det på veckodagarna när jag bara behöver göra tillbehören till, exempelvis koka pasta och göra en sallad. Idag gjorde jag också frukostbullar som barnen gillar:


Ett väldigt enkelt grundrecept:
1 pkt blå jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 msk socker
o,5 tsk salt
mjöl
(mäter inte utan häller på och rör med hjälp av Kitchen aid-Marko tills degen släpper från kanterna och känns smidig, kanske är det 11-12 dl mjöl)
Jäs ca 40 minuter, baka ut och jäs 30 minuter, pensla med ägg och så in  i ugnen 8-10 minuter.
Vår inne & i sinne

Det märks tydligt nu att dagen blivit längre och ljusare. Fredag och lördag var det så varmt här att det droppade från taken och i morse när jag drog upp rullgardinen var det strålande sol. Fick vårkänslor och tänkte att vi skulle gå ut direkt efter frukost och leka i snön. Tyvärr visade termometern 17 minusgrader så vi stannade inne. Förvirrande var det, jag som trodde det var lite vår! På köksbordet var det det i alla fall.

Har ni sett?

Fastnade framför TV:n, av två orsaker: dels måste jag göra en jobbig sak som jag gruvar mig inför, dels var det bra program som jag började se på. Vanligtvis hinner jag inte se på TV, eftersom jag vill göra annat på kvällen men det här gillar jag:
  • Halv åtta hos mig, det är kul och jag har faktiskt lärt mig ett och annat om matlagning (jag var jättedålig på mat tidigare, kunde knappt koka potatis! Tv-matlagning är lärorikt - faktiskt.)
  • Jakten på lyckan med Hanna Hellquist, författare, krönikör och bloggare i DN samt radiopratare i Morgonpasset i P3.
  • Antikmagasinet i Kunskapskanalen med Knut Knutsson, ikväll handlade det om Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn.
  • Klädkod: Bolivia i Kunskapskanalen, det var nog det bästa programmet på hela kvällen, jag blev riktigt glad av de färggranna kläder som indianerna bär.
bild från dnibolivia.org

På skåpet

Vita skåpet i köket, det är heligt och var en av de saker som inte kom på fråga att sälja innan flytten till huset. Jag gillar det skarpt och det är min mormor som har ägt det tidigare (så klart), och då kan man verkligen inte göra sig av med det, för då skulle jag få höra det resten av mitt liv. Hon är sån, vill inte att man gör sig av med saker. 

Förr bråkade vi om det, jag förklarade om och om igen att jag inte kunde spara allt men nu mumlar jag bara något eftersom hon ändå hör så dåligt. Då tror hon att jag sa "garage" eller "förråd" och drar egna slutsatser utan att jag varit i närheten av de orden. Det är en positiv sak med gamla skröppliga öron, kanske det enda positiva. 

I skåpet har vi porslin, servetter, ljus och sånt. Uppe på skåpet har jag grejer som jag använder ofta och som behöver vara lätta att ta fram men inte för lätta att nå för paltarna (as usual).


Den mest frekvent använda av alla mina burkar.

Veckans husmoderstips no. 9

Är din disktrasa sunkig? Kanske din svamp och också din diskborste? Koka då bara upp vatten med lite tvättmedel i samt det som är sunkigt, så blir det snabbt rent och fräscht en stund till!
Kom ihåg att hålla koll på kastrullen för det kokar lätt över.
Jag brukar stå där vid kastrullen och trycka på trasan med borsten, då blir det rena båda två och jag går inte iväg och gör något annat - typ virkar en mössa tills trasan brunnit upp (det har hänt, jag gick till min mormor och fikade).

Enligt planen

Jag försöker hålla mig till mina planer för 2011. Det här är min favorit:

Grön med prickigt

Nu har jag gjort en annan variant på ett gammalt tema, den virkade burken.
I den en konservburk som innehöll tonfisk, tror jag. 

Perfekt format för sudd, tejp och annat skrivbordsplock.

Pennor är bra att ha

Igår var det min städdag och den varade hela dagen eftersom barnen är hemma och sjuka men inte tillräckligt sjuka för att bara vara stilla och inte stöka. Här på bilden har jag tömt korgen som finns i hallen och där som ni ser allt mellan himmel och jord hamnar, skittråkig syssla men nödvändig då och då.


En lämplig syssla för barn när mammor (eller pappor för att vara PK) städar.

Så här är det att vara kvinna, enligt en elvaåring. Hon verkar vara rosenrasande den där damen längst ned.


Vår-virk

Testar att virka ett smycke, inspirationen fick jag här!

Lite pilligt är det och det blir inte lättare när paltarna ska känna på pärlorna hela tiden eller "hjälpa till" som Lova kallar det.

Gult får mig att tänka på våren, det är ju ett tag dit, men man kan ju förbereda sig lite i alla fall.

Ssslurp!


Maya gjorde smoothisar till oss.

Sssslurp!

Här bor Fröken Prickig

Så här ser det ut hos oss nuförtiden och ett bra tag framöver skulle jag tro. Massor med snö och nästan alla dagar riktigt kallt.

Så här såg det ut när vi byggde planket i september.

Lugna mig nu


Jaha. Då har jag gjort en för stor mössa då och jag tänker inte riva upp, för garnet är sånt som trasslar sig och fastnar.

Här ligger FNSKPT (vokalerna ät utelämnade för fina flickor svär inte men det är så jag känner just nu.)

Farmor kom förbi och prövade om hon kunde hjälpa mig, men det kunde hon inte.
Var tvungen att virka något annat, grönt och lätt för att lugna ned mig lite.
Mössan/baskern är ett fiasko och jag och den måste ta en paus från varandra just nu. http://bloggkartan.se/registrera/14449/luleaa


Att skriva i


Bor ju på landet-långt-bort-från-stan och har långt till närmaste pappershandel, men var i desperat behov av ett block. Alla mina var slut  och den senaste veckan har jag skrivit saker på öppnade kuvert. Tanken har slagit mig att man skulle kunna spara alla kuvert man får och skriva på dom (miljövänligt), men det blir så ruffsigt och sådan oordning, för att inte tala om fult! Så det går inte.
Hur som helst, utan block kan jag inte göra mina listor på ett adekvat och för mig lättillgängligt sätt! Köpte ett block i mataffären i alla fall, som inte var det minsta inspirerande:Tog fram lådan med bilder som jag samlat.

På lördagar får man absolut äta prickar!

Mäta.

Klippa.

Limma.

Pilla till vid spiralen lite.

Färdigt! Och så inspirerande, öppnade blocket och skrev två listor för att göra mer plats inuti mitt huvud.
Var detta nödvändigt att syssla med? Nej, men kul.

Fredagsnöje


Härligt med helg! Så hur firar man det? Jo man rengör ugnen, det unnar jag alla att göra på en fredag!

Måndagsnöje

Clara Lidström. Foto: Alexandra Ellis
(bild från sr.se)
Husmorsskolan i P1 med bloggaren UnderbaraClara.
På måndag börjar programmet och det ser jag fram emot, tror det kommer vara helt i min smak!

Veckans husmoderstips no. 8


Veckans tips är detta, att sluta ögonen en kvart, halvtimme eller varför inte två timmar (det är sällsynta och lyckliga stunder det!) under dagen.
Men kan det verkligen vara ett husmoderstips undrar ni? Jaaarå! För husmodern i dig kommer vakna upp och vara oändligt mycket gladare och effektivare efteråt. Se här själva vad nöjd jag ser ut:

Det här är min favoritplats på dagen när jag ska blunda och när jag vaknar kan jag ligga en stund och titta ut genom fönstret och filosofera över träden och himlen och ljuden som kommer in utifrån.

Mitt bästa tips hittills skulle jag tro.

Testing testing


Nu är ökningsvarven gjorda, testar mössan för att se att den är ungefär lika stor, eller något mindre än mitt huvud i omkrets. Hädanefter är det bara att virka runt, runt. Men inte nu, för jag måste gå ut och skotta. Det har kommit massor med snö och jag nådde knappt fram till postlådan för allt det vita som låg i vägen.

Hemma hos paltarna


Idag tänkte jag fota paltarnas rum, det var så fint och städat så jag gick för att hämta min kamera, men too late. Två minuter senare var det som vanligt igen. De är så... livliga mina barn.

Här sitter Anna & Marko och väntar på mat. De heter så, dockorna.

Det viktigaste plagget - dansskorna.
Omgjord lampa för länge sedan, målad lampfot från IKEA och en skärm från loppis (så klart) fick nytt, rutigt tyg. Den är julig, men också mysig på kvällen när de ska sova.

Säng från Myrorna för en 50-lapp. Ena sidan går att haka av och det har vi gjort. Jag har också tapetserat den med tapetbitar som blev över från motsatta väggen i rummet och sen lackat över med vattenbaserat lack.

Och vid någon tidpunkt ikväll kommer den här damen att ligga i den, men när vet man aldrig.

Muuus-ljus


Gick ut för att köpa garn och hittade samtidigt de här fina loppis-stakarna i glas(?) porslin(?) Och så står det: "made in Poland på dem", tyckte de var fina. Vi ska tända ljusen och ha muuuusigt när vi äter middag.

Pratvirkar


Pratade i telefon med min mamma och virkade samtidigt. Hann rätt långt, men så bor hon ju ända borta i Skåne också.

Det ska bli en mössa. Började på en grå, men garnet tog slut både här hemma och i affären (morr) så det var bara att börja om på något nytt.

Veckans skörd


De är så bra att ha till hands!

Tacksam torsdag

Igår hade jag en ledig dag, paltarna sov hos sin farmor och jag var fri att göra vad jag ville. Så vad gjorde jag? Åt frukost (i lugn, ro och tystnad) och läste kokbok till exempel.

Nä, jag gjorde inte särskilt mycket men det var skönt att det var tyst i mina öron. På kvällen när paltarna var hemma igen och i sina sängar lagade jag mat, vegetarisk lasagne bland annat, så slipper jag göra det idag.

I receptet ingick tomatkross, vilken tur! För då blev det en konservburk till i min samling. Änglamarks konserv är bäst, kravodlad och med ett sånt där lock man drar upp med en flärp. Då blir det inga vassa kanter att skära sig på.

När jag var färdig gick jag raka vägen och la mig, diskade inte, för att läsa - Niceville - en bok man inte vill lägga ned i första taget.

En skön dag helt enkelt. Tack gode gud att svärmor inte är en sån självbejakande mappie!

Färgglad

En burk till alla färgglada skedar som är för fina för att gömmas i en låda. Konservburken inuti är av lite större modell, tror det var inlagda päron.


Vad ska jag göra härnäst då? Köpa garn i alla fall, för jag har nästan inga bomullsgarner kvar.


Veckans husmoderstips no. 7


Blev glad när jag såg att man kan få veckans erbjudande från Coop Nära direkt i mejlen.

Varje måndag brukar jag hämta reklambladet på Coop för att se veckans erbjudande, dels ur en rent ekonomisk synvinkel men också för att jag på så sätt har något att utgå från när jag ska planera veckans middagar. För planerar det gör jag, annars faller mitt liv isär och det blir för utmanande och energikrävande att skarva ihop det igen.

Men den största vinsten är givetvis att jag slipper ta hem ett reklamblad, vilket är bra för miljön.
Vill du också ha reklamen i mejlen istället för det vanliga postlådan? Fixa det här!
*Jag har givetvis sagt bor all reklam. Annars är det ju ingen idé med mejlen liksom!Vanligtvis

Första riktiga vardagen på tre veckor, upp i tid och äta frukost och klä sig och sedan dagis. Hem och städa (det är ju måndag) med Milli och så lunch och hämta på dagis. Och fylla i papper, posta brev och laga middag. Som vanligt alltså och rätt skönt faktiskt.

Letade reda på några bokmärken att rita av. Ska göra det snart, snart!


Stöka


Detta skulle kunna kvala in som husmodertips också, men det får bli ett boktips istället. Den här har jag haft i flera år och den är alltid kul att ta fram och titta i då och då. Boken är uppdelad i kapitel motsvarande årets månader och består av recept, förslag på fester, hushållssysslor och roliga och intressanta fakta. Boken heter Stöka och är skriven av Estrid Bengtsdotter.

Tio år gammal inspiration


Ett gammalt bokmärke! Så fint! En gång gick jag förbi ett hus i stan och såg att det pågick en utställning av tavlor. Stora tavlor målade i akryl eller olja som föreställde sådana där fina och färgglada bokmärken med blommor och fjärilar. Så jag blev inspirerad, det var väl tio år sedan eller något.

Så här blev i alla fall bokmärket när jag målat över det, inte precis likadant, men det är inte heller det som är meningen.Nu vet jag inte vilket som är roligast längre - virka eller rita? Jag väljer båda.

Millimoj!

Nytt porträtt - Milli.
Sötast i stan.


Maya!

Har ritat igen, det har jag knappt gjort sedan vi flyttade in i huset förra februari. Det blev ett porträtt av Maya.


En halv present - knappt
En vante till pappa, han fick den i födelsedagspresent, alltså verkligen EN vante, utan tumme dessutom. Det här är den andra. De MÅSTE bli färdiga, helst innan vintern är slut!

DIY-Lampa/DOS FAMILY

Kolla den här fina lampan! Den måste jag nog prova att göra, verkar inte svårt alls! Kolla in hur man gör på DOS FAMILY, där har jag också lånat bilden.

Guldig morgon


Morgonstund har guld i mun! Om paltar vaknar 5:30 kan man tvätta flera tvättar, dammtorka på övervåningen, baka ett långpannebröd och äta två frukostar innan man är helt slut och måste vila förmiddag med dem. Morgonstund har guld i mun, men helst i sängen, under ett fluffigt och varmt täcke. Snark.

Fult blir fintEtt storpack med färgpennor som småpaltarna fick i julklapp, burken är i hållbar plast men inte fin. Perfekt! Jag som längtat efter att få virka ett fodral, det får bli surtäppelgrönt.Här vilar virkningen medan jag gör annat. Jag utgår som vanligt ifrån min vanliga formel för korgar och fodral.Virkar på kvällen framför TV:n inlindad i yllefilt.Sådär, färdigvirkat! Rosa pompomband kommer bli snyggt till.Prövade att virka fast det, men det blev inte bra. Jag syr fast det istället.Nu är jag nöjd och glad. Hoppas bara att paltarna inte känner ett alltför stort behov av att rycka bort bollarna. Ska genast börja på ett nytt projekt till köket, för det är ju så kul att göra de här fodralen! Men jag tror att någon här hemma snart kommer tycka att jag går till överdrift.

Veckans husmoderstips no. 6

Jag säger korgar! De är bra till allt, har köpt denna på Rusta för en femtiolapp och skruvat upp den innanför dörren till minikontoret under trappan. Där sätter jag "viktiga papper som bör hanteras inom en snar framtid men kanske inte just idag". Tack vare korgen ser jag att det finns saker som behöver uppmärksammas, samtidigt som de är på ett och samma ställe istället för på fyra olika. Jag känner att jag har kontroll, det är viktigt för mig (bra & dålig egenskap), och då blir jag mindre stressad inuti.

Har även en korg i köket på vita skåpet. Där lägger jag småplock, ni vet saker som egentligen bor någon annanstans men som kanske behöver lagas eller ska till garaget etc.Konservburkar, trasiga lampor, skruvar, tråd och en teckning. Sorteras när man har lust eller när den är full. Välj själv. 

Jag har fler korgar ska ni veta, en del har mycket specifika uppgifter, andra vet jag inte riktigt själv vad de är till, men de är bra att ha. I promise.

Hejdå jul

Som jag skrev tidigare har jag varit lite krasslig. Så fort jag piggnat till började jag med att ordna upp i kaoset som uppstått medan jag befann mig i min säng. Ut åkte också det mesta av julen, så goodbye julsaker, vi ses i november. 


En som också är borta till november: Wyclef Jean, Gone Till November

Lyssna på Hindi

Hindi Zahra, Fascination. Vill sätta mig i soffan och sticka en strumpa och bara lyssna...

Om 2011

Har inte önskat gott nytt år här på bloggen, har varit lite krasslig sedan nyår men nu tar jag nya friska tag, så Gott Nytt År alla ni som tittar in här och läser. Jag har inte lovat något inför 2011, men jag har funderat på vad jag skulle vilja uppleva det här året, från det stora till det lilla:

  • jag vill fortsätta att vara lycklig så ofta jag kan, det är ju meningen med livet, så det siktar jag på! Jag säger "nej" och jag säger "ja". Jag gör det som jag själv vill och inte vad någon annan tycker eller vad jag tror att andra tycker att jag ska göra.
  • jag ska sova mer. Jag slarvar med sömnen, som nu i skrivande stund, jag borde ligga nedbäddad, men jag känner att Fröken Prickigs fönster mot världen blivit försummat på sistone.
  • jag vill utvecklas på det personliga och - ska vi säga - det andliga planet? Jag vill utmana mig själv att tänka annorlunda, mindre snävt och mindre fördömande, försöka hålla mitt sinne öppet.
  • fortsätta vara kreativ!
  • oroa mig mindre
  • måla naglarna oftare!


RSS 2.0