Ordning i lådan

Jag har en hög med tyger som jag borde ta tag i, har tänkt sy bland annat hissgardiner. Men varje gång jag tar fram min sylåda blir jag så oinspirerad, jag blir det av oordning och trasiga saker, och ingenting händer.
Så nu är den Feng Shui-ad (betyder att något åkt i soporna) och sakerna har flyttat till en ny, fin låda från anyhow.se. Köpte också några fina små bokstäver till ett kommande projekt.
Ska jag börja sy nu då kanske? Nej inte idag. Måste dammsuga...

Milli-mössa

När jag virkar brukar jag ha flera projekt igång samtidigt, för att inte tröttna. Jag gör något litet och något större och kanske något annat mittemellan-stort. Milli-mössan har jag hållit på med i ca två veckor och nu är den äntligen och lagom till kyligare väder klar.
Mössan är virkad i ett garn av 50% ull och 50% soya. Garnet är mjukt och jättefint men för att det ska vara absolut stickfritt har min farmor gjort ett bomullsfoder inuti (hon är super-bra på att sy, bland annat). Hjärtat har jag virkat lite så där på måfå och sedan tovat till innan jag satte fast det fram på mössan.
Minsta palten Millis mössa: man får skynda sig att prova den på henne, på två röda har den åkt av... Men provning är nödvändig för att resultatet ska bli bra!
Nu sitter mössan på och håller lilla knoppen varm. Puss!

Ljus på burk

Här är något fint! Konservburkslyktor, via Design* Sponge. Tror jag ska testa...


Made to last

Ibland var det bättre förr. När saker gjordes för att hålla länge, länge. Som min pennvässare, om vilken min pappa  alltid säger när han ser den "men där är ju min pennvässare" och jag säger att han aldrig får tillbaka den, han lämnade den i min barndom och nu är den min. För vi vet ju båda att den är alldeles för bra för att ge upp bara så där. Pennorna blir sylvassa, år efter år. Dessutom snygg att se på.

Veckans husmoderstips no.2

Tänkte testa en ny variant av att få saker och ting gjorda; en to-do-burk! Här nedan är en burk, i den finns lappar med "uppgifter". Tänkte att så fort jag känner att jag har lust att få något gjort sticker jag ned handen i burken och tar upp en lapp, läser och gör sedan det som står. Känns just den uppgiften tråkig just då tar jag bara en ny lapp!
Har sett att en del gör på det här sättet, det verkar lite... oplanerat planerat. Mitt vanliga sätt är listor, men nu är det alltså dags för ett nytt grepp. Vad tror ni? Är det här ett bra sätt? Känner mig lite osäker på det faktiskt. Man förlorar känslan av kontroll när man inte ser vad som står på lapparna.
Fast ibland kan det vara en bra övning att släppa på kontrollen (på ett kontrollerat sätt) om man har en tendens att gå till överdrift med sitt kontrollbehov.

Plankbygge

Hittade till en skojig blogg: Sagolikt Pyssel, där pågår just nu en pysselstafett, kul va'? Temat är höstpyssel och faktiskt blev jag sugen på att göra svampar, snart kanske jag har lust att göra dem också på riktigt. Just idag tänker jag bara vila mig, har ont i ryggen och i armarna efter allt tungt kroppsarbete i helgen.
Eftersom vi bor jättenära en väg som leder till skolan här där jag bor är det rätt mycket trafik (relativt sett), och därför bygger vi ett plank. Dels för att hålla barnen inne, dels för att få lite avskildhet och inramning av husets framsida.
Det som är roligt med att bygga något stort är att resultaten blir stora. Det som är mindre roligt är verktygen. Jag tycker inte att de är estetiskt tilltalande och så är de hårda och vassa och det är lätt att göra illa sig. Man måste tänka på det nästan hela tiden. Akta fingrarna i sågen. Akta tummen när du spikar. Akta, akta. Inget mjukt och ulligt. Och rakt ska det va. Annars blir det fel. Jättefel och omöjligt.
Det syns inte på bilderna, men jag jobbade också med planket i helgen. För det mesta fattade jag inte riktigt varför jag gjorde det ena eller det andra, jag bara följde pappas instruktioner och tog inga egna initiativ, för det här med att bygga större saker, det har jag aldrig gjort förut. Så jag tänkte att det var bäst så. Att pappa nog vet vad han håller på med.
Nästa helg ska jag och Marko sätta upp planksektionerna färdigt. Just nu ligger alla under en presenning och väntar på att det ska bli lördag igen.

Pip på burk

Hittade tre burkar som var släta (de flesta konserver är räfflade) och bestämde mig för att tapetsera dem (för ovanlighetens skull.
Har sparat bitar av Mayas tapeter (Pip Studios).
Mät höjden, runt om plus lite till så att tapeten går omlott.
Sen klippa, klippa.
Sen limma limma.
Rulla upp tapeten på burken och limma lite extra på skarven. Låt torka!
För säkerhets skull: lite lack på så att burken håller och går att torka av från smutsiga fingeravtryck.
Nu kanske någon undrar vad jag ska med alla burkar? Jamen, burkar - det kan man aldrig aldrig få för många av.
Här har jag mina egna tänger & skruvmejslar, gummiband och så småpaltarnas köksgrejer!

Mexikansk sallad

Ikväll har vi ätit det majoriteten av svenska barnfamiljer äter på fredagar; tacos. Kan bli lite tjatigt i längden, men med den här JÄTTEGODA mexikanska salladen blir det mums igen. Eller så äter man bara salladen, det gör jag ibland till lunch.
Man tager:
1-2 avokados
kanske 2-3 dl majs
tomater, 5-6 körsbärs
rödlök, jag vill ha mycket
färsk chilipeppar, valfri styrka, jag vill ha den het! Ta en stor en vettja'!
och sen en dressing:
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olja
salt & peppar

3 projekt

Har bland annat dessa tre virkprojekt på g.

Mayas muggtrio

Har virkat fler konservburksfodral, den här gången till stora palten Maya. Började med ett turkost med ett äpple och sen, av bara farten, blev det två till. Hoppas hon ska bli glad var gång hon tittar på dem. Det är ju gladpennmuggar!

En punkt

När jag har mycket jag vill hinna med har jag lätt för att bli desorienterad, då hjälper det att skriva en lista över det som ska göras - i alla fall är det en hjälp för mig. Sen kan man stryka punkt för punkt och känna sig duktigare och duktigare ju fler punkter som blir kryssade.
Här är en punkt: märkning av pelargonior. När jag gör sånt här blir jag så glad på mig själv. Jag har tänkt i förväg, planerat och organiserat. Jag vet att jag kommer att uppskatta det när blommorna ska planteras ut igen, då vet jag vilken färg de har och det blir inte fel kombinationer. Gäller bara att hålla dem vid liv över vintern och inte glömma att vattna... så att märkningen inte varit förgäves. Och ja. Det bor en liten tant i mig!
Tejpbitar på grillpinnar!

En rättvis korgväska

Jag köpte en riktigt fin korgväska häromdagen på medborgarkontoret där jag bor. Där säljer de rättvisemärkta varor. Det gillar jag.

En ovanlig dag

Har haft ett dygn för mig själv, har sovit, läst, sett på TV, undvikit matlagning annat än frukost och gjort allt det där vanliga som tvätt och träning, men utan att bli avbruten. När jag hämtade hem paltarna blev de helt vilda och både ledsna och glada på samma gång. De hade nog saknat mig tror jag. Det är också skönt.
Har tagit in pelargoniorna för vinterförvaring. Blommorna blev fina i vaser.

Inspirationjsinjektion

Eftersom jag är utan man på veckorna är matlagningen upp till mig - alltid! Och är det något jag avskyr så är det att äta samma, samma hela tiden. Fy vad tråkigt. Och ibland tycker jag också att det är tråkigt att laga mat - och för att råda bot på det har jag bestämt att husmodern i familjen ska få en ny kokbok varje månad! Ha! I alla fall ett litet tag framöver. Först ut är Husmorsorna av Emma Hamberg och Anette Rosvall.
Har inte lagat något än ur boken, men läst har jag i alla fall och den är underhållande, med roliga och bilder och anekdoter. Det räcker för att min inspiration ska återkomma och det var ju det som var tänkt.

Finfin

Den här jätte-jättefina handduken från Rice har jag fått av en vän. Den tänker jag inte använda förrän köket är färdigt: skåpluckor, höjd diskbänk, skåp ovanför kyl fixat och så kakel (men inte så länge tills vi har ett nytt golv, det orkar jag inte vänta på). Efter det ska den få en hedersplats. Än så länge är köksluckorna nästan, nästan färdiga.

Present

En present till en tjej.

Gurrrls only & en beskrivning

Det här virkprojektet har tagit lite tid, har haft så mycket annat, men egentligen är det inte svårt alls.

Man börjar med två luftmaskor, virkar sedan fem fasta maskor i den första luftmaskan. Sen virkar man två fasta maskor i varje fast maska (alltså i de fem man gjorde från början) och så har man tio fasta maskor. Sedan ökar man med att virka en fast maska och sedan två fasta maskor i en, tills där är femton maskor. Nästa varv virkar man två fasta maskor och sedan två fasta maskor i en fast maska, nu ska det finnas tjugo fasta maskor. Sedan:

3 fm (fasta maskor) & 2 i 1 (25 fm ska det finnas nu)
4 fm & 2 i 1 (30 fm)
5 fm & 2 i 1 (35 fm)
6 fm & 2 i 1 (40 fm)
7 fm & 2 i 1 (45 fm)
o.s.v. tills man är nöjd med storleken på rundeln. När man är det så virkar man bara runt runt tills skålen/burken/korgen är så hög som man önskar.
Det gäller att räkna medan man virkar, men bortsett från det kan man tänka på vad man vill. Det är det som är så bra med virkning.
Den här korgen ökade jag på tills jag gjort 12 fm och sedan 2 fm i en fm ett helt varv. Locket gjorde jag efter samma princip, men ökade på varven så att jag hade tretton fasta maskor mellan varje ökning. Locket måste ju vara lite större än själva korgen.
För att den ska bli styv och stel använde jag vävlim som jag penslade på insidan och sedan trädde jag på den virkade korgen på en folieklädd burk i passande storlek. Kan säga att jag fick leta ett tag innan jag hittade något som stämde med storleken på min korg, så det kan det vara bra att kolla upp att man har något som passar storlekmässigt innan man bestmmer hur stor korgen ska vara. Men sen var det bara att låta den torka! Och så likadant med locket.
Så vad ska jag ha den till? Jo, den ska rymma s.k. "tjejgrejer". Bjärta förpackningar som står framme och fular ner är inte min grej. Det här är mycket trevligare, eller hur?

RSS 2.0